Christian Dior, Couturier-Parfumeur

Al in 1947 bevestigt Christian Dior dat hij zowel parfumeur als couturier wil zijn: hij creëerde Miss Dior, zijn eerste parfum, samen met zijn allereerste modecollectie. Als liefhebber van bloemen schetst hij de contouren van een echte stijl voor de parfums van het Huis en voorziet hij hen van de moderniteit die typerend zijn voor zijn creaties.

Christian Dior, Couturier-Parfumeur

12 februari 1947. In de salons van de 30 avenue Montaigne presenteert Christian Dior zijn allereerste collectie. Zijn sensuele creaties zijn een ode aan de triomfantelijke vrouwelijkheid: het is het begin van een echte revolutie die New Look gedoopt werd. Om zijn baanbrekende silhouetten extra luister bij te zetten, liet de couturier een moderne en geraffineerde geur creëren door parfumeur Paul Vacher: « Maak me een parfum dat ruikt naar de liefde », vroeg hij hem. Miss Dior werd overvloedig verstoven in de salons ter gelegenheid van het defilé en werd daardoor het parfum van de New Look. De elegante groene chypré, een subtiel evenwicht van citrusvruchten, bloemen en patchoeli, drukt een nieuwe, ongebonden en geëmancipeerde vrouwelijkheid uit die de codes doorbreekt.

« Ik voel me evenveel Couturier als Parfumeur. » Christian Dior

Christian Dior, een passie voor bloemen

Christian Dior ontwikkelde al heel jong een passie voor bloemen. Als kind leerde hij hun Latijnse namen, legde hij herbaria aan en bracht hij uren door in de rozentuin van zijn ouderlijk huis in Granville. Toen hij couturier geworden was liet hij zich inspireren door bloemen om de silhouetten van de New Look te tekenen. Hij kleedde de vrouwen in dansende bloemenkronen en gaf aan veel van zijn jurken een bloemennaam. Bij elk defilé droeg de couturier een takje meiklokjes in zijn knoopsgat en hij liet ze ook als geluksbrengers naaien in de zoom van zijn jurken.

« Vorige nacht droomde ik dat ik opnieuw een kleine jongen was en naar mijn moeder in Granville terugkeerde (…) We gingen van de deur naar mijn rozen, naar mijn bloemenparfums, naar de vrouwen in mijn toverwereld… » Christian Dior

BLOEMEN STAAN CENTRAAL IN DE PARFUMS VAN DIOR
Bloemen vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de ontwerper en triomferen in al zijn geuren. Met zijn hart van rozen en jasmijn drukt Miss Dior al in 1947 de essentie en de stijl van de parfums van het Huis uit. Als bevlogen tuinier kende Christian Dior alle geheimen van de bloemen. Voor zijn parfums eiste hij kwaliteit en een edel karakter, selecteerde hij de oogsten en koos hij de zuiverste absolu’s. Deze filosofie en veeleisendheid kenmerken nog steeds het Huis.

GEDURFDE GEUREN
Al in 1947 toont Christian Dior zich doortastend en begeesterd, evenzeer in het bedenken van parfums als in het ontwerpen van kledij. Als baanbrekende ontwerper geeft hij blijk van veel verbeelding bij het ontwikkelen van geuren en laat hij zich omringen door de beste parfumeurs. Zij geven de parfums Dior al van bij de start een aura van moderniteit die hen vandaag nog typeert.

« Na vrouwen zijn bloemen de meest goddelijkste creaties. » Christian Dior

De geursignatuur van de parfums Dior 

De parfums Dior blijven een synthese van de passies van de stichter van het Huis. De liefde van Christian Dior voor bloemen gaf op een natuurlijke manier gestalte aan verschillende geuren met een bloemenhart. Deze harmonie van bloemen is kenmerkend geworden voor de parfums van het Huis. Als ontwerper van de New Look tekent de couturier een gestructureerde mode die het silhouet van de vrouwen in de verf zet. Hij bedenkt zijn parfums op dezelfde manier en bewerkt hun samenstelling als de mooiste avondjurk. Als ultiem accessoire en final touch van een look is parfum opgebouwd met de precisie en uitmuntendheid van de Haute Couture.