Terug

Dior/Lindbergh

— Authors Peter Lindbergh, Martin Harrison — Publisher Uitgever Taschen — Presentation Hij fotografeerde onze mooiste muzen, van Marion Cotillard tot Charlize Theron, en signeerde met zijn unieke stijl onze campagnes voor Lady Dior en J’adore. Peter Lindbergh, die in september 2019 overleed, werkte nauw samen met het Huis.
Dit werk is één van de laatste projecten met Dior, een co-creatie die zowel deze immense artiest als ons na aan het hart lag.
Zeventig jaar Dior-geschiedenis vertoond in de jungle van Times Square. Ver weg van Avenue Montaigne 30 waar het hart van het Huis klopt. Een extravagante en buitengewone droom die leidde tot deze tweedelige bundel met de dubbele naam Dior/Lindbergh.
De Duitse fotograaf Peter Lindbergh wilde dit project graag uitvoeren en Dior maakte het mogelijk door een uitzonderlijke verzameling schatten, meer dan 80 archiefmodellen, naar de andere kant van de Atlantische Oceaan te laten reizen. Een indrukwekkend foto uit deze bijzondere fotosessie is die van ‘néofemme-fleur’ Alek Wek die, rondzwierend in het iconische Bar-jasje uit 1947, de straten van New York op elegante wijze verlicht.
De modellen met de typische Lindbergh-schoonheid – Karen Elson, Saskia de Brauw, Carolyn Murphy, Amber Valletta, Sasha Pivovarova – doorkruisen in iconische silhouetten de bruisende avenues, nagekeken door een menigte nieuwsgierige wandelaars. “Wake up, now you go in the hell of today and let’s see what happens* “, had de fotograaf hen op het hart gedrukt met het gevoel voor humor dat zo kenmerkend voor hem was.
Het resultaat is op hetzelfde niveau als de ambitie van deze stijloefening: schitterend en magnetisch, als getextureerd, in zwart en wit, een spel van contrasten dat de virtuoze architectuur en de prachtige materialen van de modellen op professionele wijze onthult. Deze beslissende momenten, die haute couture en een levendig stads decor met elkaar vermengen, brengen een eerbetoon aan het straatfotografie-genre waaraan New York zo vaak haar decors heeft uitgeleend. “Ik bracht twee dagen door in New York in een aanhoudende staat van bewondering.
De elektrische lucht die je daar inademt, houdt je constant wakker”. Zo omschreef Christian Dior zijn eerste ontmoeting in 1947 met de stad die nooit slaapt in zijn memoires. Het New York van vandaag geeft een tijdloze energie aan de creaties van het Huis, van de couturier-oprichter tot Maria Grazia Chiuri.
Dit werk wordt in een prachtige hoes gepresenteerd in twee delen: een boek toegewijd aan de archieven van Dior en een ander boek aan die van Peter Lindbergh. Het eerste biedt zeventig jaar geschiedenis en creaties van het Huis die door de fotograaf zijn 'vastgelegd' tijdens deze ongelooflijke shooting in oktober 2018 in New York. Het tweede boek verzamelt meer dan honderd beelden die de elegantie van Dior - haute couture en ready-to-wear voor dames en heren - vieren aan de hand van foto's van Peter Lindbergh die in de afgelopen dertig jaar in de meest prestigieuze tijdschriften zijn gepubliceerd: American Vogue, Vogue Paris, Vogue Italia, Harper's Bazaar of Vanity Fair.

* “Word wakker! Ga de gekke wereld van vandaag in om te kijken wat er gebeurt. ”
Dior/Lindbergh, door Peter Lindbergh. Set met twee delen, New York en Archieven, uitgever Taschen.

See the first few pages