Cruise 2019 Show

25 May 2018 - CHANTILLY - 8.30 pm (GMT+1)

 “Ieder van de [in dit boek] gepresenteerde vrouwen is uniek en veelzijdig, tegelijkertijd zichzelf en vele anderen, meer of minder bekend, maar altijd lijken zij in een bepaald opzicht op haar.” Nicole Loraux, La Grèce au féminin (Griekse vrouwelijkheid)

De escaramuzas zijn traditionele Mexicaanse vrouwelijke ruiters die het recht opeisten deel te nemen aan de charreada – een ruiterwedstrijd die eruit bestaat meerdere beproevingen te doorstaan in het openbaar – op dezelfde wijze als de mannen. Deze vrouwen met een fraai gevormd lichaam, in een kostuum dat hun vrouwelijkheid onderstreept (wijde rok, borduursels, kleuren, grote hoed, bloemen) vormden de inspiratiebron voor Maria Grazia Chiuri, de Artistic Director van de damescollecties van Dior. Voor de creaties van de Cruise Collectie 2019 heeft zij deze elementen die traditie vermengen met vrijzinnigheid, op eigentijdse wijze vormgegeven.
De wijde en extravagante rokken worden gecombineerd met ingesnoerde jasjes die de slanke taille benadrukken, geaccentueerd door een hoge ceintuur. De collectie krijgt extra accenten door het gebruik van verschillende materialen, naar het voorbeeld van het toile de Jouy, de grote klassieker uit de Franse confectie, dat opnieuw is vormgegeven en gemoderniseerd aan de hand van een reeks wilde dieren, zoals de tijger en de slang. Het kantwerk, dat soms licht is en soms weelderig, aangebracht in laagjes van geplooide stroken of gecreëerd met perfecte rondingen, komt extra goed tot zijn recht door de zwarte rubberlaarsjes dankzij het contrast met deze meer eigentijdse elementen. De petticoats van tule en het Bar-jasje ondergaan een metamorfose voor een zelfverzekerde look. De tule bloeit op door de krachtige rode kleur, alsook door de gelaagde poedertinten.
De krachtige solidariteit van deze vrouwen, die doet denken aan de vrouwenverenigingen die waren gewijd aan de overlevering van een ambachtelijke savoir-faire in de vorm van een gemeenschappelijke creatieve vrijheid, heeft Maria Grazia Chiuri aangespoord tot het opnieuw toepassen van een aantal voor de confectie gebruikte materialen en deze in een nieuwe vorm te gieten aan de hand van eigentijdse technieken. Het beeld van de amazone, de uit de oudheid afkomstige, gekwelde schoonheid, heeft haar eveneens aangezet tot het onderzoeken van deze garderobe die, wat sportiviteit betreft, verschillende genres overstijgt. Zo worden de jasjes van Japans katoen gecombineerd met pantalons in verschillende modellen, met broekrokken en met rokken waarvan de plooien doen denken aan het Drags-model, een haute couture middagjurk ontworpen door Christian Dior voor de collectie Spring-Summer 1948. De look wordt afgemaakt door de symbolische Saddle-tas, opnieuw vormgegeven door Maria Grazia Chiuri, evenals door een wit of gestreept herenshirt en een fijne zwarte das.
De collectie bevat eveneens verwijzingen naar Het huis met de geesten, de eerste roman van de Chileense schrijfster Isabel Allende, waarin zij onafhankelijke vrouwelijke personages portretteert. Strohoeden met brede randen, vervaardigd door Stephen Jones, worden gecombineerd met witte jurken, geborduurd aan de hand van traditionele technieken, met accenten van kant die zijn ontworpen in een grafische uitvoering, dankzij het toepassen van de kleur zwart. Zo vormt het stadje Chantilly, niet alleen verbonden aan de kanttraditie, maar ook aan de roemrijke traditie van de Franse ruitersport, een uitzonderlijk decor voor deze collectie.

Find out more
Close

MARIA GRAZIA CHIURI

INTERVIEW MET PETER PHILIPS

360°-VIDEO

ADD TO CALENDAR
SELECT YOUR CALENDAR
STAY UPDATED
Video of the show, collection inspiration, backstage and beauty look photos and more.
SELECT THE NEWSLETTERS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
By clicking confirm, you agree to receive the latest news and exclusive offers from Dior.
By clicking confirm, you agree to receive the latest news and exclusive offers from Dior.
Your subscription request to the Dior newsletter has been noted
DOWNLOAD THE DIORMAG APP
The app is available for download on various app stores.
SELECT YOUR OS

Cruise 2019 Show

25 May 2018 - CHANTILLY - 20H30 (GMT+02)

Top of page